Press "Enter" to skip to content

Die vrees vir God as ‘n sentrale deel van egte Christelike spiritualiteit

“Aan die maak van baie boeke is daar geen einde nie, en baie studie vermoei die liggaam. Nou is alles gehoor; hier is die slotsom van die saak: Vrees God en gehoorsaam Sy gebooie, want dit is die volwaardige plig van die mens.” (Prediker 12:12,13)

Toe ek ‘n student was, het ek in ‘n koshuis gewoon waar ons oordenkings tydens aandete gehou het. Een van die studente sou ‘n gedeelte uit die Bybel lees, ‘n Psalm of Gesang aankondig om te sing en ons dan in gebed lei. Tydens eksamentye het sommige studente Prediker 12:12 gelees:

“Om baie boeke te maak is daar geen einde nie, en baie studie vermoei die liggaam…” …wat die idee gee dat studente versigtig moet wees om nie te veel te studeer nie! Dit is natuurlik glad nie die betekenis van hierdie vers nie.

Wanneer ons dit in konteks lees, is die betekenis dat as ons boeke lees en bestudeer wat nie tot ons groei in die vrees vir God lei nie, sulke boeke nutteloos is.

Op hierdie manier hou dit verband met die sentrale boodskap van die hele boek Prediker, naamlik dat ‘n lewe sonder ‘n verhouding van eerbied vir God sinneloos en betekenisloos is.

Van die begin van hoofstuk 1 af het die hele boek baie dinge opgeweeg wat mense glo betekenis aan hul lewens sal gee. Hy eindig dan met ‘n oënskynlik baie depressiewe gevolgtrekking in hoofstuk 12:8: “…alles is tevergeefs…”

Maar dan sê hy dat hy in sy soeke na die diepste sin van die lewe die uiteindelike sin van die lewe gevind het: Dit is om God te vrees.

Vir baie Christene is een van die mees verwarrende opdragte in die Bybel hierdie opdrag: “Vrees God!” Hulle voel ongemaklik met so ‘n vermaning.

Noudat ons deur Christus God “Vader” noem, is daar nog ruimte oor om Hom te vrees? Ons is tog bedoel om Hom lief te hê, nie om Hom te vrees nie. Verdryf volmaakte liefde nie vrees nie (1 Joh. 4:18)?

Tog, op baie plekke in die Ou- en Nuwe-Testament maak die Bybel dit duidelik dat die hart van ware godsdiens hierdie vrees vir God is.

Spreuke 9:10: “Die vrees van die HERE is die begin van wysheid…” In 1 Petrus. 1:17, lees ons: “Aangesien julle ‘n Vader aanroep wat elkeen se werk onpartydig oordeel, leef julle lewe as vreemdelinge hier in eerbiedige vrees.”

Trouens, God se wens vir sy kinders is dat hulle Hom moet vrees. Hy sê vir Moses volgens Deuteronomium, 5:29: “Ag, sou hulle harte geneig wees om My te vrees en al my gebooie altyddeur te onderhou, sodat dit vir altyd met hulle en hulle kinders goed kan gaan!”

Die diepste wens van enige ware kind van God is om werklik hierdie vrees vir God te ken.

Daarom sal elke ware kind van God met opregtheid bid, soos Dawid in Ps. 86:11: “Leer my u weg, o HERE, gee my ‘n onverdeelde hart, dat ek U Naam kan vrees.”

WAT BETEKEN DIT OM GOD TE VREES?

Dit is nie altyd maklik om die presiese betekenis van die Hebreeuse woord vrees (yaré) wat met die woord vrees vertaal is, te gee nie. Dit word soms met “eerbied” vertaal, soms met “dien”. Miskien kom een ​​van die Duitse parafrases die naaste aan die volle ryk betekenis van die Hebreeuse woord wanneer dit vertaal word: “mit Gott ernst machen” (om baie ernstig oor God te wees). Dit is werklik ‘n sinoniem vir die hartlike aanbidding van God vir Wie God is en wat Hy gedoen het.

Wat ons baie goed moet besef, is dat die frase “vrees vir God” nie beteken dat ons bang moet wees vir God, of dat ‘n Christen angs of vrees vir Hom moet hê nie.

Dit is waar dat die Bybel die uitdrukking “die vrees vir God” op twee verskillende maniere gebruik. Soms beteken dit wel “terreur, selfs ‘n “gruwel” vir God. Maar dan is dit die vrees van ‘n onvergenoegde sondaar wat in diepe antagonisme teen God leef (bv. Gen. 3:10). Dit is die soort verskrikking wat ‘n slaaf vir sy heer het, want hy dink dat sy heer soos ‘n tiran optree. In die gelykenis van die talente is dit die soort vrees in die gesindheid wat die dienskneg met die een talent teenoor sy heer gehad het. Hy het gesê: “Meester, ek het geweet dat u ‘n harde man is wat oes waar u nie gesaai het nie en insamel waar u nie saad gestrooi het nie. Daarom was ek bang en het uitgegaan en jou talent in die grond weggesteek.” (Matt. 25:25). Dit is nie die vrees wat ons vir God moet hê nie.

Die ware vrees vir God is ‘n kinderlike vrees. Sommige van die ou puriteine ​​het dit vroeër ‘n “filial” vrees genoem. Dit is ‘n kombinasie van heilige respek en gloeiende liefde. Om God te vrees is om ‘n hart te hê wat sensitief is vir beide Sy Godheid en Sy genade. Dit beteken om gelyktydig groot ontsag en ‘n diepe vreugde te ervaar wanneer jy begin verstaan ​​wie God werklik is en wat Hy vir ons gedoen het.

Daarom is die ware vrees vir God nie ‘n vrees wat jou laat weghardloop en van God af laat vlug nie, dit is ‘n vrees wat jou na God toe dryf.

Liefde vir God en vrees vir Hom is dus glad nie onversoenbaar nie. Om te dink dat hulle is, is om nie die rykdom van die karakter van die God wat ons aanbid, raak te sien nie. Dit is om die wyse waarop ons Hom in al Sy deugde ken, en op gepaste wyse teenoor Hom reageer, ons emosionele vermoëns tot hul uiterste te strek, te ignoreer. Die Skrif beeld die vrees van die Here en die liefde van die Here uit as emosies wat aanmekaar verbonde is.

F. W.  Faber het dit duidelik gesien toe hy geskryf het:

They love Thee little, if at all,

Who do not fear Thee much:

If love is Thine attraction, Lord,

Fear is Thy very touch.

Dit is ‘n gevoel van diepe ontsag en respek oor Sy grootheid. Dit gee die kind van God ‘n diepe innerlike vrede en kalmte. Dit laat hom in verwondering uitroep: “O HERE, onse Here, hoe wonderbaar is u Naam op die hele aarde!”

Hierdie soort geestelike ervaring laat jou in verwondering en aanbidding en met diepe dankbaarheid voor God neerkniel vir sy onbeskryflike genade. Dit laat jou in totale verbasing uitroep: “Hoe groot is die liefde wat die Vader aan ons bewys het, dat ons kinders van God genoem mag word!”

Ken jy die vrees vir God so? Het jy geleenthede geken toe Sy Woord jou met soveel mag gevange geneem het dat jy besef het dat Hy selfs die bedoelings van jou hart ken (Heb. 4:12)!

Het jy soms oor die Kruis van Christus nagedink en gevind dat jy sê: “Wonderlike liefde! Hoe kan dit wees dat U, my God, vir my sou sterf!”

Dit is die vrees vir God. Dit is ontsag, bewondering, verwondering en liefde, alles gelyktydig ervaar in die teenwoordigheid van Sy heerlike majesteit. As jy hierdie kinderlike vrees vir God ken en ervaar, sal dit invloed hê op elke aspek van jou lewe. Kom ons kyk na die impak wat hierdie soort geestelikheid op ons lewens het.

DIE EFFEK VAN DIE VREES VIR GOD IN DIE LEWE VAN ‘N KIND VAN GOD

Die mees ooglopende impak van die vrees vir die Here is dat dit heiligheid in ons lewens voortbring. Dit verskaf die gees waarin ons voortgaan om ons verlossing uit te werk met vrees en bewing (Fil. 2.12). Die Bybel is vol illustrasies van so ‘n geheiligde leefstyl wat die vrees vir God voortbring:

1. Dit weerhou ons daarvan om in sonde voort te gaan. Kyk na Eks. 20:20. Nadat God die wet aan sy volk gegee het, het Moses vir hulle gesê: “God het gekom om julle te toets, sodat die vrees vir God by julle sal wees om julle van sonde te weerhou.”

Miskien kan jy die bekende geskiedenis van Josef onthou toe die vrou van Potifar hom probeer verlei het. Sy het hom blatant genooi om by haar te kom slaap maar hy het weerstand gebied. Hoe het hy dit gedoen? Die antwoord blyk duidelik uit sy woorde: “Hoe kon ek so ‘n goddelose ding doen en teen my God sondig?” (Gen. 39:9). Sy vrees vir God het hom daarvan weerhou om te sondig.

Waarom ervaar ons deesdae sulke blatante ontrouheid, onsedelikheid, perversiteit? Die hoofrede is dat die vrees vir God amper verdwyn het. Volgens die Bybel is die vrees vir God die grondslag van ware Christelike moraliteit.

Liewe ouers, is dit julle wens dat julle kinders ‘n skoon, onbevlekte lewe moet lei? Leer hulle dan van kleins af die ware kinderlike vrees vir God.

Laat jou eie lewe ‘n voorbeeld wees van die ware vrees vir God.

2. Kinderlike vrees vir God maak van jou ‘n mens van integriteit, iemand wat vertrou kan word. Nehemia was so ‘n persoon. Die goewerneurs van sy tyd het almal deur omkopery en korrupsie regeer. In Neh. 5:15 sê hy dat die vroeëre goewerneurs — dié wat hom voorafgegaan het — ’n swaar las op die mense geplaas het en omkoopgeld, kos en wyn geëis het. Hulle assistente het dit ook van hulle vereis en dan sluit hy af deur te sê: so het ek nie gedoen vanweë die vrees vir God nie.

As ons hierdie gevoel van bewustheid deel dat ons “voor die aangesig van God” leef, sal ‘n nuwe eerlikheid kenmerkend wees van ons woorde en ons in die wêreld laat uitstaan.

3. Kinderlike vrees vir God bevorder gehoorsaamheid aan God se opdragte in ons lewens. Toe Noag die opdrag ontvang om ‘n ark te bou, was hy gehoorsaam. Ten spyte van die veragting van die mense van sy tyd het hy die ark op droë grond gebou. In Heb. 11:7 lees ons dat Noag ‘n ark in heilige vrees gebou het om sy gesin te red.

4. Vrees vir God verdryf jou vrees vir mense en wat hulle moontlik aan jou kan doen. Jesus het gesê dat ons nie diegene moet vrees wat net die liggaam kan doodmaak nie, maar dat ons Hom moet vrees wat liggaam en siel in die hel kan vernietig.

Baie Christene is bang om te wys dat hulle volgelinge van Christus is. Hier is die antwoord op ons eie gebrek aan moed om te getuig!

Die groot hervormers in die geskiedenis was almal mense wat met onverskrokke dapperheid opgetree het. Vriend en vyand het byvoorbeeld van John Knox gesê dat hy niemand gevrees het nie omdat hy God gevrees het. Dit is een van die redes waarom die hele Skotland van godsdiens verander het slegs een jaar nadat Knox voltyds in Skotland begin werk het. Van sy prediking is gesê: “Ander kap takke af, maar hierdie man slaan aan die wortel.”

5. Die ware vrees vir God verskaf ‘n visie en ‘n ywer vir sending.Kyk hoe duidelik staan ​​dit in 2 Kor. 5:11. Paulus verduidelik wat dit was wat hom so ‘n ywerige sendeling gemaak het. Hy sê dan: “Aangesien ons dan weet wat dit is om die Here te vrees, probeer ons mense oorreed.”

Vir hom was betrokkenheid by sending nie ‘n soort spesiale stokperdjie of ‘n soort sentimentele oefening soos sommige Christene en kerke dit beskou nie.

Diegene wat die Here vrees, wat aangegryp, ontsag het en verstom is deur hul kennis van God, wil natuurlik al hul kragte en gawes aanwend om ander te bring om so ‘n genadige Verlosser te vertrou. Dit is wat in die vroeë kerk gebeur het: “…dit is versterk en bemoedig deur die Heilige Gees, dit het in getalle gegroei en in die vrees vir die Here gelewe” (Hand 9:31, beklemtoning bygevoeg).

Dit geld nie net vir individue nie, maar ook vir gemeentes as geheel in hul daaglikse lewe sowel as in hul erediens saam. Kyk na 1 Kor. 14:24-25 waar Paulus sê dat daar so ‘n bewussyn van God se teenwoordigheid moet wees, wanneer Christene aanbid dat ‘n ongelowige wat daar mag wees, in so ‘n mate aangeraak sal word dat hy “…op sy knieë sal neerval en God aanbid, en verklaar dat God werklik daar tussen hulle is”.

HOE BEREIK ‘N MENS ‘N KINDERLIK VREES VIR GOD?

Wanneer jy die grootheid en majesteit van God besef, wanneer ‘n eerbiedige ontsag in jou siel kom neerlê, dan begin jy regtig God vrees.

Nadat God iets van sy oorheersende majesteit aan Job geopenbaar het en gevra het: “Het jy ‘n arm soos God s’n, en kan jou stem basuin soos syne?” (Job 40:9) het Job geantwoord: “… ek weet dat U alles kan doen; geen plan van U kan verhinder word nie...my ore het van U gehoor, maar nou het my oë U gesien. Daarom verag ek myself en bely ek in stof en as…” (Job 42:2, 5,6)

Jy sien, ‘n besef van ons nietigheid voor God, die Almagtige, laat ons met ontsag en ware vrees voor God buig. Maar hierdie besef is nie genoeg om die ware kinderlike vrees vir God in ons harte voort te bring nie. Die belangrikste ding wat nodig is vir groei in die kinderlike vrees vir God, is die besef van God se genade vir ons verlore sondaars.

Ps. 130:4: “Maar daar is vergifnis by U, sodat U gevrees kan word.”

Wat beteken dit? Dit beteken dat ‘n begrip van God se genade en liefdevolle goedheid in die laaste instansie die ware vrees vir God in ons harte voortbring. Die besef dat die soewereine groot Almagtige God, wat my oor al my sondes moet veroordeel, my vergewe het, sy Seun gestuur het om my te red, my aangeneem en sy erfgenaam gemaak het. Hierdie besef genereer die ware vrees vir God. Soos John Newton sê in sy liedjie “Amazing Grace”:

‘Twas grace that taught my heart to fear.

Die Heilige Gees produseer hierdie ware kinderlike vrees vir God in die harte van God se mense. Hy doen dit deur die prediking van die Evangelie. Waar Jesus Christus getrou verkondig word, het God ons toegelaat om in sy hart te kyk; ‘n hart gevul met soveel liefde vir ‘n gebroke, verlore, veroordeelde wêreld, dat Hy sy enigste Seun, vir wie Hy innig lief was, gestuur het om sondaars te red.

O, julle wat God vrees, buig voor Hom en bely: “Maar by U o God, is daar vergifnis; daarom word U gevrees.” (Ps. 130:5).

Be First to Comment

Lewer Kommentaar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.